fbpx

BEN JIJ EEN KOR?

Ondernemers met max. 20.000 omzet vallen in 2020 onder de nieuwe kleineondernemersregeling. Ik noem jullie voor de grap wel eens “hobbyondernemers”.

Want de meeste ondernemers die onder de KOR vallen, zijn parttime ondernemers. De meesten hebben vaak een partner die in loondienst werkt en alles wat je verdiend is extra inkomen om de vaste lasten, de boodschappen of de vakantie van kunnen te betalen. Eigenlijk net als een parttimebaan, maar dan net even anders. Want als hobbyondernemers heb je veel meer vrijheid, geniet je elke dag van je werk en kies jij je klanten. Hoe fijn is dat!

Het klinkt dan ook fantastisch de nieuwe KOR. Ieder kwartaal geen btw-aangiften meer. Geen stress meer dat je administratie bij moet zijn. Maar geeft het nu ook minder stress? De nieuwe KOR geeft momenteel best nog veel vragen? Ik heb een paar voor je proberen te antwoorden:

Hoef ik mijn administratie dan helemaal niet meer bij te houden? Nou dat zou ik maar wel doen. Gewoon net als anders. Want meten is weten. Toch belangrijk dat je ook echt onder die 20.000 blijft.

Wat bereken ik dan nu aan mijn klanten? Stel je berekende vorig jaar 10 euro excl. btw voor je product, maakt 12,10 incl. btw wat je aan de klant vroeg. Dan vraag je nu nog steeds 12,10 maar je hoeft die 2,10 dus niet af te dragen.

En wat als ik toch boven die 20.000 kom? Dan geef je dit gewoon door aan de Belastingdienst. Let wel, als je je aan of afmeld, je kunt niet willekeurig maar elke 3 maanden switchen. Als je aanmeldt dat je weer btw-plichtig bent, dan ben je dat voor de komende 3 jaar.

Hoe maak ik dan mijn facturen? In CompactOnline kun je eenvoudig instellen dat je geen btw wilt berekenen. De facturen die je dan maakt zijn dan keurig zonder btw.

En als mijn klanten nu persé een btw-factuur willen? Geef aan je klanten aan dat je vrijstelling hebt van btw. Dat je daarom geen btw op je facturen hebt staan, zij kunnen dit dan ook niet verrekenen, maar ze betalen het ook niet. Als bewijs kun je eventueel je bevestiging van de Belastingdienst mee sturen.

Hoe houd ik bij of ik onder de 20.000 blijf? In CompactOnline houden wij in het dashboard voor je bij wat je omzet is, zodat je altijd overzicht hebt.

Ik wil niet dat mijn klanten weten dat ik een KOR ben! Wees trots op wie je bent. Als jij die keuze hebt gemaakt, omdat jij bijvoorbeeld ook tijd voor jezelf of je gezin wilt overhouden. Wie zouden zij dan zijn om jou daaropaan te spreken. Ze zullen wellicht zelfs een beetje jaloers kunnen zijn. Nee hoor, schaam je niet en go for it.

Heb je nog andere vragen over de kleineondernemersregeling? Zoek hulp bij een administratiekantoor in je eigen regio of kijk op de site van de belastingdienst.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/btw/hoe_werkt_de_btw/nieuwe-kleineondernemersregeling/

CompactOnline – Grip op je facturen – door Conny Oosting-Wildeboer

Scroll naar top